Wat is sesshin?
Sesshin is de van oorsprong Japanse benaming voor een zenretraite. Dit betekent: in je hart geraakt worden door wat je hier en nu gewaarwordt. Met dit zenweekend maken we deze ontroering met elkaar mogelijk. Tijdens dit winterweekend onderzoeken we ook het thema ‘liefde en samenzijn’. Wat draagt ons en brengt ons samen?
Samen op sesshin
Met dit zenweekend maken we deze geraaktheid van het hart met elkaar mogelijk. We ondersteunen elkaar in de stilte. Zo kunnen we meer zicht krijgen op onze diepste drijfveren en hoe we van daaruit in de wereld staan.
Als je uit je drukke leven stapt om op retraite te gaan heeft de stilte tijdens zo’n meerdaagse de tijd om echt tot ons door te dringen. Het retraiteprogramma is gebaseerd op eeuwenoude klooster-ritmes en biedt daarmee een stevige oefening in meditatie en aandacht. De dagen rusten als het ware op de regelmatige meditatie-perioden waarin zazen (zitmeditatie) wordt beoefend. Tegelijkertijd zijn er voldoende pauzemomenten die we naar eigen inzicht kunnen invullen.
Thema van deze winterretraite
Tijdens deze retraite in december zullen we bovendien het thema ‘vergankelijkheid en verandering’ onderzoeken. Wie nu een boomblad van dichtbij bekijkt ziet hoe de nerven beginnen uit te steken, als de armpjes van een vleermuis in haar vleugels. Is dat een metafoor voor onze verlangens en onze inspanningen op ons levenspad?
Deelnemers
Voel je zin en verlangen om je eigen leven met liefde onder ogen te komen en zo met aandacht en compassie in de wereld te staan? En heb je enige meditatie-ervaring? Dan is deze retraite de perfecte gelegenheid om je hierin te oefenen. Je kunt je overgeven aan het door de eeuwen heen beproefde ritme van de sesshin. Met uitzondering van enkele uitwisselingsmomenten rondom praktische zaken en de teisho’s (interactieve praatjes) brengen we de dagen in stilte samen door. Zo kun je focussen op wat er in en om je leeft, terwijl je toch sterk het gevoel kan krijgen dat je er niet alleen voor staat.
Diezelfde wisselwerking tussen alleen- en samenzijn vinden we ook in onze plek in het klooster. In onze eigen stilteruimte die dicht bij de eigen slaapkamers ligt nemen we samen de stilte in acht, maar in de gemeenschappelijke gangen, in de tuin en in de omliggende uiterwaarden zijn we soms ook in contact met anderen die geen onderdeel zijn van ons stilteprogramma.
En niet onbelangrijk: je wordt ook voortdurend ondersteund door de begeleiding van de ervaren zenleraar Misha Daigen Beliën. Het is ook mogelijk om met hen in een persoonlijk gesprek voor jou relevante thema’s nader onder de loep te nemen.
Samenwerking
Deze zenretraite komt tot stand dankzij een mooie en passende samenwerking tussen Klooster Huissen en Zen Centrum Nijmegen. In zowel het klooster als in het zencentrum bestaat er grote openheid en nieuwsgierigheid naar diverse zienswijzen. Tegelijkertijd leeft ook het besef dat traditie en overgeleverde wijsheid heel behulpzaam kunnen zijn bij het onderzoeken van het mysterie waarin we bestaan. Op deze voet hebben katholieke monniken en paters de zenbeoefening medio vorige een belangrijke rol gespeeld in de introductie van zen in het Westen. Het is mooi om te zien dat we daar vervolg aan kunnen geven. Ook in dit opzicht is deze retraite een mooi voorbeeld van hartsverbinding. Precies waar sesshin over gaat.
Het programma begint op vrijdag rond 19:30u en eindigt op zondag om 16:00u. Op vrijdagavond en zondag verloopt het programma als op zaterdag maar begint respectievelijk later en eindigt eerder. Hieronder vind je het programma van de zaterdag:
06.00 wekken/opstaan/koffie/thee
06.30 zazen en kinhin (loopmeditatie)
07.35 soetra recitatie, service, kinhin
07.55 pauzeren
08.20 ontbijt
08.30 samu (werkmeditatie)
09.45 koffie/thee
10.30 zazen
11.00 teisho (Dharma-inleiding)
12.00 zazen en kinhin
12.30 lunch
14.30 zazen en kinhin – daisan
16.00 koffie/thee
16.30 zazen en kinhin – daisan
17.25 warme maaltijd
17.50 pauzeren
19.30-19.55 Soetra’s zingen en bodhisattvageloften
20.00 zazen en kinhin en evening call
21.05 Gelofte aan de mensheid
21.10 theeceremonie
21.20 bodhisattvagelofte en 3 buigingen
21.30 yaza (buiten zazen 1 x 20 min.)
22.00 thee – slapen